Van archief naar collectie

Van archief naar collectie kan een makkelijke stap kan zijn. Video- en filmarchieven zijn vaak goed opgeborgen, netjes geordend opgeslagen of tijdelijk ergens geparkeerd. En dat wel of niet onder de juiste condities. Soms struikelt iemand over een doos waardoor een heel archief tevoorschijn komt.

Gaat het om video dan kan de cassette worden bekeken, maar het beeldmateriaal wat erop staat alleen als de juiste videospeler nog aanwezig is. Bij film kan je het materiaal tegen het licht houden en de losse beelden bekijken, toch is ook hiervoor een projector of filmtafel nodig om het goed te zien.

Ons doel is om van goed opgeborgen video- en filmarchieven weer levende collecties te maken. Direct toegankelijk, raadpleegbaar en beschikbaar voor gebruik.

Meer over film digitaliseren

Meer over video digitaliseren

1. Inzicht

Je 16mm en 35mm filmarchief kan bij ons in kaart worden gebracht.

Lees hier meer over onze film viewing studio.

Wij hebben ook een grote collectie videoformaten. Bijna alle soorten analoge en digitale videotapes kunnen we voor je afspelen. Hebben we zelf niet de juiste apparatuur voor je videotape, dan kunnen we je vaak doorverwijzen binnen ons netwerk.

2. Digitaliseren 

Als het beeld- en geluidsmateriaal is geïnventariseerd kun je bepalen hoe het goed op te slaan en of je het wilt laten digitaliseren.

Stap 1 en 2 kunnen bij ons voor 16mm film en video tegelijkertijd. Obsolete videoformaten laten zich niet altijd gemakkelijk bekijken. Daarom digitaliseren we direct tijdens het inventariseren. Daarnaast hebben we een 16mm filmtafel waarmee digitaliseren zo handig en snel kan, dat je tijdens het spotten een digitale viewing kopie kan maken. Daarna is het altijd mogelijk om van bijvoorbeeld een selectie een file in hogere kwaliteit mee te krijgen.

3. Ontsluiten

Je kunt gebruik van onze cloud storage voor het ontsluiten van je collectie.

Lees hier meer over bij Film digitaliseren of Video digitaliseren

4. Conserveren

De beste manier om je bronmateriaal te conserveren is per drager afhankelijk van meerdere aspecten. We geven je graag advies op maat.

 

 

archief-naar-collectie

Toegang

Als je echt toegang tot je materiaal hebt, weet je beter wat je ermee kan. Wij kunnen de bewaring en depotstelling van je collectie onderzoeken. Kan het bij een instituut of museum ondergebracht kan worden? En hoe kan je zelf het materiaal goed bewaren?

Tevens kan het van belang zijn om te weten of het materiaal uniek is. Is het moedermateriaal of zijn er kopieën elders gearchiveerd? En als je het video- of filmmateriaal wilt gebruiken, wil je ook weten of je over de rechten beschikt of dat het rechtenvrij is.

Hoe kan je het beste film en video digitaliseren?

Zoveel verschillende film- en videokenners, zoveel verschillende antwoorden op deze vraag. Wij bieden je graag snel en makkelijke toegang tot je archief. De kwaliteit zit in de toegang zelf, dan kun je kiezen welke items de beste conservering van vandaag de dag nodig hebben.

Vraag ons om advies, naar alle opties en prijzen