Van archief naar collectie

Video- en filmarchieven zijn vaak goed opgeborgen, netjes geordend opgeslagen of tijdelijk ergens geparkeerd, wel of niet onder de juiste condities. Soms struikelt iemand over een doos waardoor een heel archief tevoorschijn komt.

Gaat het om video dan kan de cassette worden bekeken, maar het beeldmateriaal wat erop staat alleen als de juiste video player nog aanwezig is. Bij film kan je het materiaal tegen het licht houden en de losse beelden bekijken, toch is ook hiervoor een projector of filmtafel nodig om het goed te zien.

Ons doel is om van goed opgeborgen video- en filmarchieven weer levende collecties te maken. Direct toegankelijk, raadpleegbaar en beschikbaar voor gebruik.

Stap 1 is inzicht
Je 16mm en 35mm filmarchief kan bij ons in kaart worden gebracht.

Hier vind je meer informatie over de film viewing studio.

Wij hebben ook een grote collectie videoformaten, bijna alle soorten analoge en digitale videotapes kunnen we voor je afspelen. Hebben we zelf niet de juiste apparatuur voor je videotape, dan kunnen we je vaak doorverwijzen binnen ons netwerk.

Stap 2 is conserveren / digitaliseren
Als het beeld- en geluidsmateriaal is geïnventariseerd kun je bepalen hoe het nu goed op te slaan en of je het wilt laten digitaliseren.
Bij video gaan stap 1 en 2  eigenlijk altijd tegelijkertijd. Obsolete videoformaten laten zich niet altijd gemakkelijk bekijken, dus tijdens het inventariseren digitaliseren we direct.

Toegang
Als je echt toegang tot je materiaal hebt, weet je beter wat je ermee kan. Wij kunnen bewaring en depotstelling van je collectie onderzoeken, om er achter te komen of het bij een instituut of museum ondergebracht kan worden of hoe je zelf het materiaal goed kan bewaren.
Tevens kan het van belang zijn om te weten of het materiaal uniek is. Is het moedermateriaal of zijn er kopieën elders gearchiveerd? En als je het video- of filmmateriaal wilt gebruiken, wil je ook weten of je over de rechten beschikt of dat het rechtenvrij is.

Hoe kan je het beste film en video digitaliseren?
Zoveel verschillende film- en videokenners, zoveel verschillende antwoorden op deze vraag. Wij bieden je graag snel en relatief makkelijke toegang tot je archief. De kwaliteit zit in de toegang zelf, dan kun je kiezen welke items de beste conservering van vandaag de dag nodig hebben.

Vraag ons om advies, naar alle opties en prijzen